Videnscenter

OPLEV FORTIDENS ATMOSFÆRE PÅ ØSTFRONTEN I GILLELEJEGRUPPENS

Grundstenen for GillelejeGruppens Videnscenter 40-45 blev lagt tilbage i 1993, hvor tre af gruppens medlemmer tilfældigt mødte hinanden i en boghandel. Det viste sig, at de alle tre delte den samme fascination og passion for 2. verdenskrig, og havde en stor interesse i at bevare historien så original som muligt.

Henrik Mortensen havde i mange år studeret den danske besættelse. Han havde igen-nem tiden samlet en stor mængde originale effekter tilbage fra krigens tid, bl.a.  flere cockpitdele til en Messerschmitt Bf 110 G4 natjager.

Frank Jensen havde studeret og samlet på tysk radio- og radar udstyr, og John Hansen havde studeret tyske fly og samlet en del instrumenter og elektrisk udstyr her til.
Herrerne besluttede sig for at genopbygge cockpittet til denne Messerschmitt. Gen-opbygningen greb om sig, og i de efterfølgende år, blev det udvidet med originale dele som sæder, styrepind, fodpedaler, instrumentpanel, radar, radio, hood m.v.
Det lykkedes hen ad vejen at finde mange andre originale dele til flyet, såsom vinge, fuselage og hjul. Ved intense studier og ved egen fremstilling, lod det sig gøre at op-bygge en komplet Messerschmitt Bf 110, type G4 natjager! Efter mere end 10 års arbejde, står den i dag som perlen i GillelejeGruppens samling.

GillelejeGruppens samling bliver løbende udvidet. I dag består samlingen også af køretøjer fra USA, England og Tyskland – køretøjer som alle er brugt under  2. ver-denskrig.

Samlingen er et videnscenter i sig selv. Udover haller med fly, køretøjer og effekter, byder videnscentret på en tysk luftwaffehangar med kontor, radiorum, lyskaster og mannequiner iklædt originale uniformer. Med hverdagsting som tallerkner, bestik, sæbe, frimærker, breve og meget andet sættes prikken over i’et med datidens lys og lydeffekter, så man rigtig kan fornemme fortidens atmosfære.

I andre lokaler er der opstillet en 105 mm tysk feltkanon med tilhørende mannequiner og udstyr. Der er indrettet et lille feltlasserat med en såret soldat og samaritten der behandler ham. Med dekorationer, lys og lydeffekter fås en oplevelse, som var man på Østfronten.

Det er muligt at besigtige GillelejeGruppens Videnscenter 40-45 under forudgående aftale.